Isnin, 30 September 2013

Event : Royal Pahang Billfish International Challenges 2013 (RPBIC)

Ikan Layaran di Malaysia ?
Betul ke ada di Malaysia? Saya sendiri hampir tak percaya mengenai fakta tadi. Selalunya ikan sedemikian saya hanya lihat melalui National Geograpy je..huhu..kann.. Tapi selepas memerima jemputan oleh En. Ridzuan, President Persatuan Pemancing Malaysia (PpeM) untuk turut sama dalam majlis tahunan rasmi negeri Pahang iaitu Royal Pahang Billfish International Challenges 2013 di Rompin,Pahang sebagai blogger jemputan dan wakil Kelab Pemancing Wanita, barulah saya sedar rupanya neraga kita mempunyai tarikan yang tak ternilai dan menakjubkan iaitu Ikan Layaran.
Pertandingan Memancing Antarabangsa
Setiap tahun beribu-ribu ikan layaran ini akan singgah di perairan Malaysia semasa musim migrasi mereka kerana terdapat banyak ikan bilis serta ikan kecil yang lain di perairan malaysia untuk dijadikan makanan dan terdapat banyak terumbu karang semulajadi juga buatan yang boleh jadi tempat rehat sementara ikan ini sebelum meneruskan perjalanan migrasi mereka ke Australia. Royal Pahang Billfish International Challanges  ini telah diadakan sejak tahun 2004 bagi menarik banyak lagi pelancong mengunjungi Pahang yang mempunyai keajaiban di perairannya sendiri yang jarang kita temui.  RPBIC ini merupakan sebuah pertandingan peringkat antara bangsa memancing ikan layaran dengan konsep tangkap & lepas . RPBIC tahun ini disokong sepenuhnya oleh Kerajaan Nageri Pahang, Pejabat Kementerian Perlancongan Negeri Pahang, Tourism Malaysia, Tourism Pahang, Perlancongan Tioman, Lanjut Resort dan hasil kerjasama Persatuan memancing Malaysia(Ppem) juga Persatuan Memancing Rompin. Untuk maklumat lansgung boleh ke (event,hotel,bot) link http://www.rpbic.com.my/

Persiapan pertama kali ke RPBIC
Pertandingan ini berlangsung selama 2 hari iaitu 14-15 September 2013, tetapi saya dan rakan-rakan disediakan bilik mulai 13 September 2013 sehingga 16 September 2013 di D’Rhu Beach Chalet. Terima kasih kepada penganjur kerana menyediakan tempat tinggal yang selesa untuk saya dan rakan-rakan. Sehari sebelum pendaftaran, saya mencari keperluan serta alatan memancing di Juara Tackle yang terletak di Alam Megah, Shah Alam. Saya sangat berpuas hati dengan perkhidmatan yang disediakan oleh pihak Juara Tackel kerana mereka bersungguh-sungguh membantu saya dalam menyediakan peralatan yang lengkap untuk memancing ikan layaran ini.


Hari Pertama Permburuan Ikan Layaran
Sabtu, 14 September 2013. Majlis perasmian dan perlancaran bermula pada jam 8 pagi di Jeti Lanjut, Rompin, Pahang. Saya sangat teruja apabila melihat berpuluh-puluh kumpulan pemancing daripada seluruh dunia antaranya Malaysia, Singapura, Indonesia, China, UAE, Italy dan banyak lagi.huhu..ramai sangat uols.. Melihat mereka sungguh bersemangat membuatkan saya lebih tak sabar untuk menaiki bot.  
TAPI...Acara paling unik pada pagi itu ialah disaat perlepasan semua bot peserta ke laut. uols boleh lihat berpuluh-puluh bot di atas laut bergerak  serentak ke destinasi masing-masing. Waaaaa...hihi.. (sambil melompat2 teruja) Selepas semua bot peserta berlepas, barulah saya dan rakan-rakan menaiki bot untuk memancing. Saya dan rakan-rakan menaiki bot VIP bersama-sama Tuan Haji Idros (Pengarah Perlancongan Pahang). Dia sangat porting uols..peramah pulak tu..terbaikkk..
 
Okeh..sebelum memburu ikan layaran, perkara pertama yang kami harus buat ialah mencari umpan hidup. Menurut tekong bot kami, Abang Adik, biasanya umpan seperti ikan kembong digunakan sebagai umpan. So, kami memancing umpan dengan menggunakan teknik apollo. Apa yang buat saya seronok semasa mencari umpan hidup ini ialah kami seolah-olah berpesta menaikkan ikan kerisi, ikan kembong dan sotong..wow..banyak gile uols..kami gilir-gilir non stop naik kan hasil daripada joran masing-masing.. Lebih tak disangka-sangka, Tuan Haji Idros dapat menaikkan ikan kerapu yang agak besar hanya dengan menggunakan apollo sahaja.Dasyattt..fuh.. (sambil geleng pala)
 
 
 

Selepas puas mengumpul umpan hidup, tekong membawa kami ke port ikan layaran. Kami menggunakan sotong yang kami pancing tadi sebagai umpan. Menggunakan mata kail jenis cirlce hook dan mata kail itu dicucuk di bahagian ekor sotong itu. Kemudian sotong itu dilepaskan bebas ke dalam air laut. bye bye sotong.. Selepas sotong bergerak agak jauh daripada bot, saya melihat tekong meniup dan mengikat belon di tali pancing itu. ahah..Satu lagi teknik memancing yang baru kami pelajari di situ.
 
Penantian demi penantian, tiba-tiba kami dikejutkan dengan berekor-ekor ikan layaran ini bermain di permukaan air menampakkan layarnya betul-betul di sebelah bot kami. Gile kentang !!! Tak dapat saya gambarkan betapa terujanya saya dapat melihat keajaiban tuhan itu betul-betul bermain depan mata seolah-olah sengaja memperkenalkan diri kepada kami yang pertama kali ke laut Rompin ini untuk melihat ikan layaran . 
Selepas beberapa minit kemudian, reel joran saya berbunyi kuat dan laju. Ahah..pasti mengena. Joran terus dipegang dan reel dipusing. Malangnya, mata kail terlucut daripada mulut ikan.. Arghhh.. kecewa sangat.. tapi kami tak berputus asa.. beberapa jam kemudian sekali lagi reel joran saya berbunyi dan kali ini kami berjaya menaikkan ikan ini tetapi bukan ikan layaran tetapi ikan todak . Penangan ikan todak ini bukan calang-calang juga tetapi bila ikan itu berada ditangan rasa puas tak terkata. Dalam jam 4.30 petang, tekong membawa kami pulang ke jeti. Memang agak sedih kerana tak berjaya dapatkan ikan layaran tetapi kami masih belum berputus asa. Esok masih ada. takpe..takpe..Balik kami terus bersihkan diri dan tidur.
Hari Kedua Memburu Ikan Layaran
Ahad, 15 September 2013. Jam 8 pagi dengan semangatnya kami sampai di jeti dan terus menaiki bot ke laut..huhu.. Berbekalkan pengalaman semalam, kami sudah tahu apa yang patut kami lakukan. Bezanya cuma kami tak melihat kelibat ikan layaran ini langsung. sedih sikit la uols...Walaupun begitu, kami tetap seronok mengumpul ikan kerisi, kembong dan sotong. Juga sekali lagi joran saya telah memikat cik todak. Kali ini, ikan todak kami lebih besar berbanding semalam. Ahahahaha (sambil gelak bangga)
Pada hari ini, masa memancing kami lebih singkat. Kami diberitahu untuk pulang sebelum jam 3 petang bagi bersiap sedia untuk majlis penutup dan penyampaian hadiah malam nanti. yelah..nak kena mandi..make up..huhu..kann.. Tapi sebelom kami pulang ke jeti, mungkin tuah kami, walaupun kami tak merasa menaikkan ikan layaran pada hari ini tetapi secara kebetulan kami terserempak dengan pasukan daripada indonesia ini sedang bertarung menaikkan ikan layaran mereka. Terubat hati dapat melihat ikan itu dinaikkan walaupun bukan kami yang naikkan. Kemudian kami terus pulang untuk buat persiapan majlis malam pula.
 
Majlis Penutup dan Penyampaian Hadiah
Majlis penutup diadakan di Lanjut Resort & Golf. Sebelum majlis penutup bermula, saya berkesempatan berbual dan bertukar pendapat dengan beberapa VVIP majlis seperti Tuan Haji Idros (Pengarah Perlancongan Pahang) dan Datuk Maznah Mazlan (ADUN Muazam Shah). Berborak dengan mereka memang menyeronokan kerana mereka sangat mudah mesra.
 
Majlis bermula jam 8.30 malam. Dimulai dengan ucapan daripada President Persatuan Memancing, En Ridzuan dan beberapa lagi VVIP jemputan. Diselingi persembahan tarian tradisional, acara yang paling ditunggu-tunggu semua peserta selepas itu semestinya acara penggumuman pemenang. Tempat pertama dimenangi oleh kumpulan Exoga dengan jumlah tangkapan 21 ekor ikan layaran... waahh..gile hebat mereka ni..dan yang menarik lagi malam tu ialah MAKAN!!

Pengalaman Yang Tak Akan Dilupakan
Saya pulang ke kuala lumpur pada esok harinya. Sebelum pulang, kami sempat berbual dengan semua ahli persatuan memancing malaysia dan saya sangat berterima kasih kepada mereka kerana sudi menjemput saya untuk merasai sendiri pengalaman memancing ikan layaran ini. Pengalaman yang sangat berharga dan pasti tak akan saya lupakan. Saya sendiri 100% mengsyorkan kepada semua orang untuk mencuba aktiviti ini. Sangat seronok.

Special thanks to our sponsor and all there who entertain me and my friends;
Tuan Haji Idros (Perngarah Perlancongan Pahang)
Datuk Maznah (ADUN Muazam & iron lady who started this great event idea)
Persatuan Pemancing Malaysia (PpeM) who invited me, En. Ridzuan, En. Ramli Dahlan, En. Nizam
Juara Tackle, who help me prepare my equipment En. Azrul and Pn, Nani (012-3138652)
Mr. Adik & friends who is our Tekong (017-9787921)
En. NurHafiz & Pn. Ros who is a Boat Charter(017-5060252/017-9265869)
Photographer (Miss Nai 013-3338302) (Wak Rem 012-2730477)(Miss Shima)

 

2 ulasan: