Isnin, 29 Julai 2013

Jerawat Apa Nak Buat : Jenis, Sebab & Rawatan untuk Jerawat

[ UPDATED pada 29 julai 2016]

hai sayang-sayang semua.. berdasarkan banyak email yang saya terima mengenai minat uolsss semua pada artikel ini.. ehehe.. alohhh.. biasa la..saya memula pun masa mula diserang jerawat dasat ni pun mengelabah google sana sini nak tau pasal jerawat ni.. chill la.. tak pe.. saya share lebih lanjut ya.. if ada maklumat ambahan saya akan sentiasa edit dan update artikel saya ni..

okey kita direct sembang hal ni okeh... sebelum uols mengeji betapa buruknya muka saya semasa penuh jerawat.. tu.. tengok gambar atas tu.. tu latest gambar saya..saya snap pada bulan julai 2016.. so cane ok tak ? jelita tak kak ton ??? (uwekk..maaf terloya sendiri) but pls.. jap lagi saya share gambar muka jerawat say,,pls jangan keji teruk sangat eh.. sikit tak pe..kikiki..

Uolsssss.........Ada sesetengah orang kat luar tu memang lucky uols.. saya sendiri jeles.. very lucky sebab dilahirkan dengan kulit bebas jerawat.. pemalas macam mana pun dorang nak jaga muka, kulit tetap licin..kannn..ramai juga kan yang bertuah macam tu.. betul tak ? ada tu saya jumpa siap tak pernah ada pencuci muka lansung uols tapi muka tetap ok je.. jeles jeles jeles.... waaa.... sebab saya bukan orang bertuah tu.. malah bukan saya je, ramai juga yang lain yang macam saya.. itu saya pasti sebab setiap hari saya dapat banyak email tanya macam mana saya hilangkan jerawat..cucuk vitamin boleh ke hilang kan jerawat.. hihi..
 
muka tanpa make up
muka dengan make up
muka kini tanpa secalit make up
muka lastweek ni bermake up

ok dear.. saya beritahu masalah skin saya sejak dulu ye.. saya ni ada masalah sinus / resdung yang serious.. sejak kecik.. saya alah pada banyak benda terutama makanan laut macam udang, sotong, kerang, ikan kembung dan banyak lagi.. jika saya salah makan confirm 100% naik jerawat dalam masa terdekat..cepat gile naik..waahhhh.. tak sabar-sabar dia nak keluar.. dan paling tak boleh blahnya ialah jerawat tu jenis bump yang besar tu.. cey cey cey masih tanak cakap jerawat batu tu.. ahahahahahaha... uols tau jerawat macam ni menyiksa jiwa raga sebab besar, merah, sakit dan lambat hilang.. Selain itu saya juga ada masalah jerawat biasa macam orang lain. Nak cite pasal jerawat ni memang panjang uols.. tapi saya try sebaik mungkin ringkas kan ye.. dan apa yang saya share ini adalah berdasarkan pengalaman saya sendiri..

JENIS JERAWAT

Jerawat Whitehead & Blackhead
Yang ni sebab pori sumbat. kalau uols gi pakar or salon diorang kata komedo. Bentuk dia kecik, dan tak timbul sangat. ada 2 jenis.. ada warna putih (whitehead) yang ini komedo tertutup.. ada juga warna hitam (blackhead) yang ini komedo terbuka..dia terdedah dan berubah warna dah ke warna hitam. tempat pebret yang whitehead dan blackhead ni tumbuh adalah di hidung, tepi hidung, bawah mulut antara kat dagu tu..
whitehead
blackhead


 

Jerawat Biasa / Pustule
Yang ini sesiapa pun boleh kena. Jerawat biasa ni. Bentuk dia tak besar sangat dan akan ada mata bila nanah dia tu dah masak kan...ada atas kulit.. dan masa tu tangan uols mula la gatal nak picit kann..ahahaha..jerawat ni. ha... picit la.. bekas karang baru tau..
pustule













Jerawat Bump / Papule
Yang ni ada orang panggil jerawat batu. jerawat ni takde mata..bentuk sederhana ke besar, merah dan sangat sakit.. dalam dia lembik-lembik kompom ada banyak nanah.. nak picit tak boleh sebab tak ada mata.. jerawat ni ada di bawah lapisan kulit.. selain daripada sebab allergik, kalo pori sumbat pon bole sebab jerawat ni jugak sebab minyak yang kulit uols produce tu tak boleh keluar..saya selalu kena jerawat macam ni dulu... sedih.. sebab sakit tau..
papule




Jerawat  Bump Besar Banyak / Nodule / Cysts
Jerawat batu yang dalam kuantiti yang banyak agak horror.. berbeza dengan jerawat bump biasa.. yang ini bump dia lagi dasat woo dan banyak.. sakit ? menangis la... bengkak bengkak.. jenis ni nak baik susah tapi dengan rawatan yang betul tak mustahil.. parut dalam tu mesti akan ada bila dah sembuh nanti.. tapi takpe sekarangkan dah canggeh..banyak rawatan parut yang bagus sekarang tau.. tu next kita sembang yerk..

 Jerawat  Lain-Lain

Jerawat Halus/ Pasir/ Melia
saya tak sure.. ada yang kata melia ni bukan jerawat ada yang kata ye.. tapi rupe sama la.. dia halus.. kecik.. banyak.. dalam skin.. biasanya uolsss...Jerawat ni kalo uols salah pakai produk mesti keluar atau uols pakai produk yang bole tutup pori kulit. Jerawat bump halus ni, ada mata warna putih dan tak boleh picit sebab ada kat bawah kulit. benda ni boleh hilang sendiri asalkan uols stop pakai produk yang uols salah pakai tu. api if uols alergik teruk sebab salah guna produk (saya pernah kena) terus jumpe doktor biasa.. amik injection.


Jerawat Rosacea
Jerawat ni tak semua orang kena.. hanya untuk mereka yang memang ada masalah rosacea sahaja kena.. mereka ni skin lagi sensetip.. tak leh panas sangat.. macam macam la.. jerawat dia bengkak merah sakit.. treatment kena guna treatment rosacea.


SEBAB JERAWAT
Hormon
memang tak dinafikan hormon pun punca utama jerawat. Ada yang kata sampai satu tahap atau satu masa nanti jerawat tu stop sendiri. Yeke ? kadang tu perasan ak masa muda tak pernah kena jerawat..dah ua ua ni la etiba aktif jerawat.. ha.. maybe hormon la tu berubah.. or uols ni ada guna ubat yang mengandung hormon ape ek mana tu lupe. kang ingat saya edit sini..


Keturunan
ada juga orang dapat jerawat sebab semua ahli keluarga ada jerawat.. sian kan.. so nak buat macam mana? tak kan nak redha je kan.. masih boleh kawal kan kalau tak boleh hentikan pun..


Pori Kulit Sumbat
ni macam saya cakap tadi.. bila pori sumbat, macam-maccam hal jadi.. ye la kulit kita memang hasilkan minyak, bila pori sumbat minyak tu tak boleh keluar.. so boleh bayangkan tak apa jadi ? Sebab tu selalu cuci muka, skrub, dan elak kan guna produk yang block pori tu.


Kotor
ini faktor utama. ramai yang email saya cakap kulit jerawat tapi tak cuci muka ? uols... haish.. macam ni la.. cuba uols seharian kat luar rumah than amik tisu lap muka.. mesti nampak at least sikit hitam kat tisu tu.. debu, habuk banyak kat sekitar kita even dalam rumah tau. so selalu la cuci muka. bila muka kotor, bakteria boleh terhasil.. kang melarat jerawat tu uols..


Kulit Terlalu Kering / Terlalu Minyak
bila kulit terlalu kering pori mudah sumbat, kulit mati tutup pori dan secara automatik nya kulit kita produce minyak berkali ganda lebih daripada biasa. ramai tak tau tu.. kulit terlalu kering pun lebih mudah jerawat tau.. tak pasal-pasal skin uols jadi super duper oily pastu walau pun kulit uols kering.. than kena kotor, pastu dijangkiti bakteria. Kulit berminyak akan perangkap bakteria yang kompom boleh kuar jerawat. sebab tu la uols kena pastikan badan tu hydrate dan banyak minum air banyak tau. jangan takut pakai moisterizer.


Sembelit
susah yak yak atau tak boleh yak yak. ehehe.. ini pon punca juga tau.. biasanya jerawat tu akan keluar sekitar dagu dan mulut.. sebabnya boleh jerawat.. pikir logik ye uols, kalo tak yak yak.. najis kat dalam usus tu banyak tak bakterianya ? banyak sangat..so apa bole jadi kat skin ?


Tak Tidur
susah tido, tak tidur atau tidur lewat.. ni punca juga yang selalu orang ambil ringan.. bila tak cukup tidur, kulit kita tak cukup rehat dan sebenarnya badan kita ni kan dah tuhan set malam untuk selaraskan balik semua sistem tak terkawal dalam badan. Bila uols tak tido atau tido lambat, mesti nanti akan susah yak yak.. nampak tak ada kesinambungan kan... tapi biasa kalo tak tido jerawat kat pipi tu biasa..huhu


Tekanan / Stress
kalau uols terlalu stress pon boleh kena jerawat ye.. biasanya akan keluar kat dahi.. saya masa stress pon keluar jugak..


Allergy
kenal pasti uols alllergy apa.. or uols boleh buat test kat mana-mana klik yang buat test allergy.. macam saya allergy pada seafood.. ye lah resdung..so setiap kali makan seafood saya kena makan ubat la..

Salah Produk
bila salah pakai produk mesti automatik naik jerawat. so kalau uols perasan jerawat keluar pas try produk, tolong la stop ye.


RAWAT JERAWAT SENDIRI (cara saya tau..)
Makan Ubat (Antibiotik/Perancang)
ada banyak jenis antibiotik boleh makan untuk jerawat.. uols bole beli kat klinik atau farmasi. saya selalu beli kat farmasi je.. nama antibiotik yang selalu saya makan DOXYCYCLINE.. jerawat bump besar saya hanya akan hilang kalau makan antibiotik je... tapi antibiotik ni jangan amalkan sangat tau.. takut imun...paling lama pun 6 bulan... masa mula-mula je saya makan lama.. sebulan saya makan sampai jerawat betul betul mati.. antibiotik ni dia bunuh bakteria tu.. so jerawat cepat baik.. now saya dah tak makan melainkan bila tiba tiba ternaik jerawat je.. tu pun makan sampai jerawat tu hilang dan stop semula.. tapi uols kena makan dulu seblom makan ubat ni..mesti mesti tau.. sebab nanti uols rasa mual, susah napas pulak kalo makan dengan perut kosong. serious ni.. 

ada sesetengah orang dia tak makan antibiotik.. dia makan ubat perancang kehamilan.. ni tak sesuai ye kalau uols merancang nak ada baby.. saya pun tak pernah makan juga.. ubat perancang kehamilan ni mengandungi progesterone dan estrogen.. ia membantu mengurangkan testostrerone level yang mana juga boleh menyebabkan jerawat ni. erm.. if makan ubat ni kalau boleh elak kan merokok ye cik kak.. saya dengar bahaya..
Sapu Ubat 
ubat jerawat ni ada banyak jenis. saya pun baru tau yang ubat ni ada yang tak boleh kena cahaya juga.. mean hanya pakai masa nak tidur je..tu pun farmasi yang bagitau.. sebab tu sebelom beli apa-apa produk tanya doktor or farmasi tu bebetol.. tapi saya cakap saya tak sesuai kot sebab saya tidur dengan lampu pasang.. saya ada masalah takut gelap..ahahahaha..malu gila..so saya pakai unat jerawat biasa dan murah je.. saya pakai T3 Mycin je.. sebab dia ada kandungan Clindamycin 1%.. so far ok la..


Minum Air Masak
seriously, uols kena minum air masak banyak.. penting.. saya dah try dan ramai yang saya recommend semua ok ngan cara ni..logik nya, sebab bila air banyak dia boleh flush semua kekotoran dalam badan, dan kulit tak akan jadi kering..ingat tak tadi saya cakap yang kulit kering lebih mudah kena jerawat? so uols kena la minum air masak at least 3 liter sehari.. saya akan minum 2 botol air mineral botol besar tu sehari untuk hilangkan jerawat.. memang kerap kencing tapi apa yang uols kencing tu semua panas, bakteria, kekotoran tau.. rela kan la berkorban demi kulit yee..hihi


Cuci Muka
rajin kan diri cuci muka. terutama bila selalu ada kat luar rumah, selalu masak, selalu pakai make dan banyak lagi. kalau jerawat tengah dasat, rajin cuci muka tapi jangan skrub muka or gosok muka kasar dengan kain atau berus.. nanti lagi teruk jadinya.
Ubat Gigi
syhhh... ni rahsia kita tau..kalau jerawat tu degil sangat..hihi..saya guna ubat gigi..ahaha..kasi cepat kering atau cepat masak uols..saya akan tension bila jerawat dok muka lebih 3 hari.. so saya buh ubat gigi ni kat jerawat tu.. pedih kit.. yang mana jerawat yang tak de mata tu nanti akan nampak mata.. dan saya picit.. picit sampai habis sampai keluar air je..tapi nanti ada scar sikit terus saya sapu ubat scar brand  MENDERMA so hilang sekejap je scar tu..

RAWATAN PAKAR 
Facial
saya percaya facial boleh bantu tapi tak semua tempat facial membantu. ada setengah tempat yang orangnya tak pandai hanya akan buat muka breakout je tau.. makin facial makin huduh.. sebab tu saya hanya pergi facial tempat yang profesional je. memang mahal sikit tapi kulit uols bersih tau. sebab diorang terlatih dan ada mesin berteknologi tinggi. Tempat saya selalu pergi ASTER SPRING.. saya selalu pergi kat Aster Spring KLCC dan Sunway Pyramid.
Laser
orang kaya boleh la.. sebab rawatan laser tu harga dalam RM1000 ke atas sekali treatment kan.. memang super berkesan tapi sekali tu je la.. nanti kalo jerawat keluar lagi uols nak buat laser lagi? membazirnye.. hihi.. lagi satu kalo uols buat laser kulit uols nipis dan tak boleh kena matahari secara direct.. nanti burning pulak..

ni saya update.. dengar cerita sekarang ni ada dah laser yang murah.. carbon laser la.. harga paling murah pernah dengar rm300.. konon nye boleh hilang jerawat.. kalau jerawat yang banyak tu maybe kena 6 kali laser la..

Chemical Peeling
yang ni saya pernah buat.. memang kulit licin sangat after saya 3 kali buat treatment. harga dalam RM200-300 setiap rawatan. tapi.......sama juga la..kulit sangat nipis nanti dan tak boleh kena panas.. terbakar muka tau.. saya pakai sunblock  pon masih terbakar.. yang keje dok dalam air-cond boleh kot buat ni..

Light Treatment
pernah nampak tak klinik or salon buat treatment dengan pancarkan cahaya warna biru la.. merah la.. treament ni pun works... dia matikan kuman tu juga.




Amboi...macam panjang sangat pulak artikel kali ni kan.. saya ingat nak sambung ngan TIPS CEGAH JERAWAT..tapi boleh tak kalo next time je.. ehehe..nanti saya share cara cegah pulak ye..

untuk pengetahuan uols.. jangan terlalu percaya produk skin care yang bukan-bukan.. pakai yang betol-betol diyakini selamat.. ramai yang offer produk yang boleh licinkan kulit sekelip mata macam contoh (maaf ye) Tabita dan banyak lagi.. tolong la..saya pernah pakai masa saya muda semua tu dulu.. sebab kandungan mercuri dan asid ape tu, ala lupa plak nama dia..sebab kandungan nya terlalu tinggi memang skin boleh putih licin tapi sangat nipis dan once stop mungkin menjadi teruk..percaya la..saya ni orang yang banyak merosak kan kulit dengan macam-macam produk..so saya share yang baik je..



16 ulasan:

  1. Dermalogica adalah produk terbaik muka yang pernah saya digunakan. Saya hanya ingin berkongsi dengan anda bahawa saya mendapat Dermalogica produk wajah dari LahBeauty.com. Mereka menawarkan harga yang terbaik di bandar.

    BalasPadam
  2. boleh tolong beli doxycycline tu

    BalasPadam
    Balasan
    1. u boleh beli di farmasi atau klinik u.. murah je RM6 je sepapan tu

      Padam
  3. Sis,farmasi apa yg jual doxycycline tuh?

    BalasPadam
    Balasan
    1. banyak farmasi ada.. tapi ada yg tanak jual kalau x de surat doktor.. nak senang beli je kat klinik.. cakap nak antibiotik jerawat

      Padam
  4. Ubat doxycycline memang sesuai...sebab doktor sy pon ada syor kan makan ubat tu.selain doxy,ada juga yg bernama tetracycline,fungsi dia sama juga...

    BalasPadam
    Balasan
    1. haah betul tu.. ada beberapa lagi brand antibiotik lain.. yg doxy ni yang biasa orang amik.

      Padam
  5. Serius malu if byk jerawat kt muka.. Tambah2 jerawat batu.. Self confidens pon kurang..Jom usha2 supplemen terbaik utk atasi masalah ni dan cantikkan muka

    Dapatkan juga produk utk cantikkan kulit muka yang betul

    BalasPadam
  6. Perkongsian yang sangat menarik dan bermanfaat.

    Tip Kecantikan Kulit Gebu

    BalasPadam
  7. i pun teruja tgk muka my friend. if kawasan KL, bole g klinik my friend buat treatment, Klinik Ku kat area wangsa maju. bole try tgk FB : Klinik Ku(skin,anti-ageing & health centre)

    BalasPadam
  8. i pun teruja tgk muka my friend. if kawasan KL, bole g klinik my friend buat treatment, Klinik Ku kat area wangsa maju. bole try tgk FB : Klinik Ku(skin,anti-ageing & health centre)

    BalasPadam
  9. Punca Tumbuh, Naik Jerawat.
    http://lemangpanas90.blogspot.my/2015/08/punca-tumbuh-naik-jerawat.html

    BalasPadam

  10. Info yang menarik mengenai cara merawat jerawat. Jerawat juga boleh dicegah dengan beberapa cara. Antara petua yang berkesan ialah kerap membasuh muka, kurangkan penggunaan alat solek dan amalkan penggunaan cecair pelembab muka.

    BalasPadam