Khamis, 20 Jun 2013

Trip Mancing : Kelong Acheh, Mersing


Ini first time saya ke kelong ni.. actually saya dan achik plan nak round sambil jelajah memancing.. plan kami nak ke Kelong Acheh, Mersing -》 Kelong Maswira, Pontian -》 Kelong Abu, Melaka.. tapi sebab abg abu bz..yelah org da jd bisnesman..huhu..so pegi ke Kelong Acheh ngan Kelong Maswira je la.. entry tentang Kelong Maswira saya akan update after entry ni ye..
So kita sambungan trip ke kelong acheh mersing... mengunakan maps application kat tepon ni..daripada puchong selangor kami menaiki kereta melalui highway utara selatan dan amik exit air hitam..2 jam tu..then dari tol air hitam nak ke kelong pon makan masa dekat 3 jam..pergh..total masa 5 jam perjalanan gitu..patah pinggang mak norks..ahahaha..
ini la jetty nyer... macam biasa klik klik dulu okeh
ice ni diorg bawa sana.. free je utk kita..
yeahh..saya da atas bot. . bye uols.
Ok..kami sampai kat Jeti Kg Penyabong Mersing jam 4.45 ptg.. sampai je saya call tokei kelong, puan farah.. dia kata pegi je kat jeti tu ada budak dia..hurm..seriously memang ada budak dia sambut kat jeti tu siap angkat semua barang kami ke atas bot..so saya jalan berlenggang okeh.. tak sangka gi kelong ada service ala-ala bell boy uols.. but actually that boy memang sangat membantu.. dia tak nampak mesra tapi peramah juga la.. kat atas kelong tu dia tolong amik kan ice..tong..mcm2 la..terkejut juga la sebab biasa kat kelong kami kena pepandai buat semua sendiri tapi mungkin dia tgk kami berdua ni perempuan..so ini la baru nama nye gentleman... tak macam setengah men tu tau cakap dan tengok je..tolong takde..huhu..

Perjalanan dari jeti ke kelong agak lama juga memandangkan bot tu mcm nak tanak gerak je..huhu..saya siap cakap kat achik apa tau tak? Jom kita casting pon sempat nih..ahaha.
itu la kelong nye..yeayyy...
Yeeahh da sampai kelong..sampai je kat atas ada seorang staf bawa kami ke bilik..dia tanya bilik ni ok tak? Bila saya kata ok je..dia panggil staf lain kemas.. kami dok bilik cupak..actually semua bilik sini ala dorm..dok ramai2.. tapi sebab kami berdua pompuan dapat la bilik khas..huhu..selamat.

Jom ikot saya REVIEW tentang kelong ni...

Bilik
Bilik cuma ada kipas diri, lampu, tilam banyak2,  bantal, selimut, dan katil ala tatami panjang yg diorg buat sendiri..actually bagus buat mcm tu..nak solat pon boleh kat atas tu..bersih kit.. lampu kipas uols boleh guna start 7malam-7pagi ye sbb masa tu la generator dihidupkan..dari segi kebersihan mesti la bersih sbb sebelum kami masuk staf dia da sapu bilik, bentangkan tilam, tukar cadar selimut baru..
Luar bilik
Ala-ala macam anjung gitu..huhu..best la..ada meja dan kerusi besar..so bole la letak box pancing ngan joran kat situ..nak buat kerja pon senang..nak dok santai2 pon best..takde la uols letak barang sesepah atas lantai kan
Tandas
Tandas memang bukan dalam bilik tapi sgt dekat ngan bilik..but no worries tandas dia sgt sgt banyak..tak akan berebut punye..saya jalan sana jumpa tandas..jalan sini pon tandas..tandas dan tandas..huhu..
Tandas dia bersih..ada 2 jenis..pepandai ko la..ade jenis cangkung ada jenis duduk..selesa sangat tapi seselesa mana pon nama kat tengah laut..kalo uols yak yak hati2 bunyi nye still org bole dengar..ahahahahahahaha..

Makan Minum
Kat sini harga yg uols bayar tu da termasuk makan minum okeh..tak payah nak susah payah bawak beras minyak bagai..makanan dia memang terbaikkk.. 5 kali sehari.. kalo ikan tak makan umpan, uols je la keje makan kat situ.. paling tak sangka, makanan dia hidang okeh..bila masa makan ada staf yang akan panggil uols makan..makanan uols da dihidang atas meja..yang lebih terbaiknya ialah makanan tu ada la rasa sedap..bukan stok cin cai bon cai je.. contoh lunch kami ada nasi, ikan masak stim, udang masak merah, sup sayur, dan banyak la..nanti tgk gambar ye.. 5 kali makan tu termasuk la Breakfast, Lunch & Dinner.. ada 2 kali minum petang dan minum malam tu..makan bubur, goreng pisang, ada mi hoon goreng..puas hati la..if makan kat kedai pon 5 kali makan macam tu da berapakan harga dia
Umpan & ais
Umpan kat sini yang diberi free sotong..bole amik sesuka hati..huhu..dan ada juga umpan hidup..ikan la..ala kalo uols bawak apollo pon bile dapat umpan ikan kecik2 tu sendiri.. tapi anak ikan kat sini macam da sekolah je..saya guma apollo kosong tanak..saya buh sikit sotong kat setiap mata kail tu..nah..asal letak je ada ikan sangkut..huhu.. ahah..lupa..kat sini ais pon free okeh..huhu.
Hasil Tangkapan
Hasil kat sini takde la hebat2 macam mancing atas bot.. mungkin saya yang tak pandai..banyak ikan kecik saya dapat..sampai penuh box..tapi kan sederhana tak sampai 10 ekor pon..yang specialnya malam tu achik saya candat sotong..so bole le uols try candat sotong ni..huhu..
ni je la hasil yang kami dapat..huhu
asik ikan ni je dapat..
octopus pon bole dapat..ishh..sotong mkn sotong
ikan ini lagi
sotong achik dapat
octopus ni skali dpt ngan cawan ni tau
Keseluruhan
Memang puas hati la walaupun hasil so so je..tapi selesa, makan sedap..gitu... memang berbaloi la bayar..harga seorang untuk 24 jam RM160 je..siap makan, minum, bilik, umpan, ais, bot pergi balik..kenapa berbaloi? Sebab if uols pergi kelong yang harga ikot pale murah mcm RM50 seorang kan..korang kena masak sendiri..beli bahan masak je da berapa..beli umpan lagi..ada setengah kelong tu bot bayar lain..bilik bayar lain..kira-kira balik memang berbaloi uols..
p/s: malam tu saya sempat tengok tokei kelong ni ngan staf dia tanggok ikan ni..penah tgk tak? katanya ni cara traditional org tangkap ikan bilis dulu.. puan farah cakap biasanya dia akan hantar ikan ni ke kamoung-kampung...oo patut la dia bisnes ada baik..banyak sedekah rupenye..huhu.
Dah abis review kelong acheh ni..jap lagi saya nak tulus next entry yg saya ke kelong kukup plak..sabar ye..huhu..

9 ulasan:

  1. Bestnya memancing...besar jugak sotong tu huhu

    BalasPadam
  2. boleh beri info kelong ah fatt, boring la asyik g kelong mamud lukut p.d jer...

    BalasPadam
  3. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  4. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  5. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  6. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam

  7. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.



    BalasPadam